Brukerroller

Navigation:  »No topics above this level«

Brukerroller

Return to chapter overview

Brukerroller

db_owner

Dette er en standardrolle definert i Microsoft SQL Server. Rollen skal tildeles minst en bruker per database. Den kan ikke tildeles av andre enn administratorer på databaseserveren, f.eks. en adminstrator på en IT-avdeling.  Denne brukeren har normalt anledning til å kjøre oppdateringer som endrer databasens struktur, samt å tildele roller til andre brukere i databasen. Du kan tildele denne rollen via skjermbildet Brukere og Roller. Brukere som har denne rollen trenger ingen andre roller, den overstyrer alle andre roller.  Hvis superbruker ikke er db_owner må han/hun ha kombinasjonen db_accessadmin og db_ddladmin.

db_accessadmin

Dette er en standardrolle definert i MS SQL Server. Rollen bør tildeles minst en bruker per database. Rollens gyldighet er per database, og kan tildeles av en db_owner.  Den kan tildeles via skjermbildet Brukere og Roller.

db_ddladmin

Dette er en standardrolle definert i MS SQL Server. Rollen bør tildeles minst en bruker per database. Rollens gyldighet er per database, og kan tildeles av en db_owner. Den kan tildeles via skjermbildet Brukere og Roller.

Superuser

Denne rollen skal tildeles minst én person på hvert arbeidssted. Superbrukerens oppgave er å avlaste dbo, og fungere som førstelinjesupport når en bruker mangler rettigheter til det de ønsker å gjøre. En superbruker kan f.eks. bytte yrke for en bruker som med et uhell har valgt feil.  Superbruker skal normalt ikke tildeles oppgaver utenfor sin institusjon, og heller ikke oppgaver som går på tvers av institusjoner (f.eks. ChangeWorksite).

ChangeWorksite

Denne rollen skal tildeles alle som har behov for å bytte mellom flere institusjoner ganske hyppig, f.eks. vikarer el.l., og der det er upraktisk å la en  databaseeier (medlem av rollen db_owner) eller superbruker (medlem av rollen Superuser) gjøre dette. Det er viktig å ikke tildele denne rollen i utide, fordi tilgangsrettighet til pasientdata bl.a. er basert på arbeidssted.

ChangeProfession

Denne rollen skal tildeles alle som har behov for å skifte mellom flere yrker, f.eks. en lege som samtidig er IT-ansvarlig.  Rollen er ellers lite brukt. Den kan midlertidig tildeles noen som har registrert feil yrke ved et uhell, eller hvis det opprettes en ny yrkeskategori som passer bedre for vedkommende.

DataImport

Denne rollen skal tildeles alle brukere eller prosesser som har behov for å kjøre batch-import av data, f..eks. via FTLabImp.EXE eller T3CLU.EXE

SmartLiving roller

Programpakken SmartLiving (SmartHeart, Argus, T3) kan bruke FastTrak databasen til å avgjøre om en bruker skal ha tilgang til å kjøre hver enkelt applikasjon. Rollene svarer til navnet på programmene.

Egendefinerte roller

Det er selvfølgelig mulig å definere egne roller i databasen. Det anbefales at slike roller gis prefiks LocalRole_ for å angi at dette er en lokal rolle.