Administrator

Navigation:  »No topics above this level«

Administrator

Return to chapter overview

Valgmuligheter for systemadministrator

Her finnes funksjoner som kan være nyttige for systemadministrator. Ordinære brukere har vanligvis ikke tilgang til disse funksjonene.

Vis logg
Vis logg over aktivitet i programmet siden oppstart. Dette er en lokal logg på den maskinen du jobber på, og nullstilles hver gang programmet startes. Denne kan være aktuell i forbindelse med feilsøking og brukerstøtte.

Kryptering
       Brukes for å kryptere brukernavn/passord før de lagres lokalt i konfigurajonsfiler og tabeller.

Vis labklassifisering
       I mangel av et standard kodeverk for laboratorie i Norge har GBD en innebygget klassifiseringsrutine for labdata. Menyvalget generer en rapport som viser hvordan GBD har klassifisert labprøver etter navn. Dette kan brukes til feilsøking hvis man mistenker at labprøver er klassifisert feil. Klassifiseringen av labprøver brukes bl.a. i beslutningsstøtte og i en del populasjoner.

Nullstill labklassifisering
       Fjerner informasjon som er lagret om klassifisering av labdata. Kan være aktuelt i situasjoner der GBD klassifiserer labdata feil, og funsjonen skal deaktiveres. Det har hittil ikke skjedd.

Reklassifiser labdata
       GBD kan gjenkjenne en del laboratoriedata automatisk, selv om navnene varierer fra laboratorium til laboratorium. Denne funksjonen sikrer at klassifiseringen er gjort av med den siste versjon av klassifiseringsalgoritmen.

Kjør databasescript
       Gjør det mulig å kjøre rettinger i en nødssituasjon, ved å lage et script som en tekstfil, lagre det i undermappen SQL og deretter kjøre. Det Skal vanligvis ikke brukes. Kun databaseeier (db_owner) vil ha mulighet til å bruke dette valget.

Oppgrader database
       Operasjonen kjøres etter installasjon av nye programversjoner for å oppgradere databasen til nyeste versjon. Dette kan være nødvendig for å utnytte alle funksjoner i programmet.

Nedgrader database
       Kan brukes for å tilbakestille versjonnummeret i databasen, slik at oppgraderinger kan kjøres på nytt. Merk at databasen egentlig er uendret, men den vil tillate at en tidligere oppgradering gjentas (f.eks. etter en feilretting).

Backup til disk
       Dette er bare aktuelt for de aller minste installasjonene (frittstående enkeltbrukere), de som ikke har en egen driftsavdeling.

Oppdater programmet
       Denne funksjonen er foreløpig ikke aktivert, men i fremtiden vil også selve programfilen kunne oppdateres over internett under ordinær drift.